Wat is een Vlamplaat?

Wat is een Vlamplaat?

Een vlamplaat is ook wel bekend als remplaat of keerplaat. Door de vlamplaat worden de rookgassen ‘afgeremd’ zodat de rookgassen niet rechtstreeks of te gemakkelijk de schoorsteen in gaan hetgeen ten koste van de warmte en het rendement van de kachel zou gaan.

Wat kost een rookkanaal voor een houtkachel?

De totale kosten van een houtkachel zijn tussen € 800,- en € 2.000,-, inclusief aanschaf, plaatsing en leggen van een rookafvoer. De prijzen van schoorsteenpijpen lopen erg uiteen. Een enkelwandige buis kost tussen de € 17,- en € 40,- per meter en een dubbelwandige pijp kost tussen de € 75,- en € 150,- per meter.

Heb je een vergunning nodig voor een houtkachel?

In de meeste gevallen leidt de aanwezigheid van een houtkachel of houtgestookte ketel niet meer tot vergunningplicht. Als het verstookte hout afval is, kan nog wel een vergunning nodig zijn. Daarnaast zijn houtgestookte installaties met een thermisch vermogen groter dan 15 MW nog steeds vergunningplichtig.

Waar kan ik vuurvaste stenen kopen?

Kachelmaterialenshop heeft een ruim assortiment van vuurvaste stenen….De stenen zijn bijvoorbeeld geschikt voor:

  • Industriële ovenbouw.
  • Keramiek ovens.
  • Gloeiovens.
  • Open haarden.
  • Buitenhaard / tuinhaard.
  • Pizzaoven / barbecue.

Waarom steen in kachel?

Vrijwel alle houtkachels zijn uitgerust met vuurstenen. Deze stenen beschermen het staal of gietijzer tegen de zeer hoge temperaturen in de kachel. Na verloop van tijd kan het zijn dat er een steen breekt. Deze kan men makkelijk vervangen door een nieuwe.

Wat kost een tegelkachel?

De stralingswarmte van een tegelkachel gaat ook verder dan die van een speksteenkachel. De speksteenkachel prijs begint vanaf €2.000. De kostprijs is onder andere afhankelijk van de gebruikte materialen. Kachels die slechts gedeeltelijk uit speksteen bestaan, zijn bijvoorbeeld goedkoper.

Wat kost een houtkachel inclusief montage?

Voor de installatie van een vrijstaande houtkachel kun je uitgaan van bedragen tussen de €1000 en €3000. Wil je echter een inbouw houtkachel inclusief afwerking en stucwerk, dan moet je denken aan bedragen tussen de €4000 en €5000.

Hoe lang mogen houtkachels nog?

Sinds 1 januari 2022 gelden voor nieuwe kachels Europese emissie-eisen (Ecodesign). In de Wet milieubeheer (artikel 10.2) staat dat het verboden is om afvalstoffen te stoken. Daarom mag iemand in een houtkachel of vuurkorf alleen onbehandeld en ongeverfd hout verbranden.

Wat zijn de eisen voor een houtkachel?

De houtkachels die voldoen aan de EcoDesign 2022 wetgeving hebben een rendement van 75% of hoger en de uitstoot van fijn stof dient minder dan 40 mg/m3 te zijn. Dit vergt voornamelijk aanpassingen voor consumenten die op dit moment een bestaande situatie hebben en waarbij dit niet behaald wordt.

Welke stenen voor vuurplaats?

Er bestaan bedrijven die speciale stenen leveren voor vuurplaatsen en waar je een kant-en-klaar pakket met stenen kunt bestellen. Ook natuursteen of leisteen is een prachtig materiaal om te gebruiken voor de buitenzijde van de haard. Of gebruik wat kleinere rivierstenen als afwerking voor de vuurplaats.